Arkitekturfestival: info

Arkitekturfestival

Syntes och uppföljning av de tidigare projekten. 

Flera av projekten i serien adresserar myndigheter och beslutsfattare i den övergripande, strukturella konfliktformuleringen. Men det är inte alltid som interventionerna fått respons från det hållet. Därför har det sista projektet utvecklats som en syntes av de föregående, där alla aktörer som på ett eller annat sätt är kopplade till varje projekt är inbjudna till en arkitekturfestival. Inbjudningarna, som postats i fysisk form, refererar till Eric Ericsons ”brev till samhället”, men med skillnaden att allt är sanningsenligt som står däri. Breven är utformade för att efterlikna korrespondens från maktbefogenheter, med logotype, datumplacering, adressatens namn, typsnitt och ett sakligt tilltal.
Förhoppningen är att flera av aktörerna faktiskt ska infinna sig på arkitekturfestivalen, eller att de ger respons på annat sätt. De privata aktörerna är relativt få, medan myndigheterna desto fler. Att formulera detta utskick har inneburit en djupdykning i respektive ansvarsområde för Stockholms nämnder, förvaltningar, kanslier och verk.

Arkitekturfestivalens program är flexibelt formulerat och kommer att påverkas av yttre omständigheter såsom väder och antal besökare. Först och främst så är det en utställning av tidigare projekt, där intentioner, instruktioner och utfall presenteras. Förhoppningen är att det ger tillfredsställande underlag för diskussion. Det rent produktiva inslaget i programmet är en hommage till interventionernas originalidé, ”chair bombing”. Det finns instruktioner och material så att alla besökare kan, med hjälp av en skruvdragare, snickra ihop sin egen stol.

En annan intention med festivalen, då många förväntade besökare är eller ska bli arkitekter eller på andra sätt visat intresse för ämnet, är att expandera examensarbetets fortsättning till en större grupp. Det innebär utsatthet både ekonomiskt och i själva interventionernas utförande att ensam planera och genomdriva dem. Men som grupp kan både ansvar och glädje delas, för att inte tala om möjligheten att göra större och mer permanenta ingrepp. En programdel handlar om att tillsammans fortsätta diskutera konflikter i det offentliga, vilka fler konflikter bör tilltalas och vilka bör tilltalas igen. En förslagssektion finns där alla kan lämna förslag på vilka interventioner som ska utföras av i framtiden. Det finns möjlighet att lämna sina kontaktuppgifter för de som omedelbart vill gå med i gruppen.

Syftet är att göra allvar av den förhoppningen som arbetet tidigare uttryckt, om att uppmuntra andra att formulera sina egna villkor för att ta plats i våra gemensamma rum och expandera utrymmet för vad som får och kan finnas i det offentliga. Att skala upp och fortsätta verksamheten tillsammans med andra i en grupp möter denna förhoppning, både internt på arkitekturarenan och gentemot allmänheten.

Festivalens genomförande fick ett tillfredsställande resultat med fint väder och många besökare som planerat eller spontant anslöt för att delta. Eventets karaktär möjliggjorde engagemang på besökarens villkor, några stannade till för att se vad som var på gång och några stannade länge för att titta och diskutera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s